Jaar: 2015

We krijgen een hond!

Sinds jaar en dag is de hond een zeer geliefd huisdier voor veel mensen. Honden zijn trouw en er is niets heerlijkers dan lange wandelingen maken door de bossen of op het strand met je hond. Maar waar moet je nu op letten als je een hond gaat aanschaffen? Er zijn verschillende fasen bij de aanschaf van een hond die we in dit artikel zullen bespreken.

Welke hond kiezen we?

Als je op zoek gaat naar een hond kun je voor uiterlijk gaan, voor karakter of allebei. Ben je bijvoorbeeld graag buiten en/of maak je graag lange wandelingen, dan zou een jachthond zoals de Weimaraner bijvoorbeeld een goede keuze kunnen zijn. Sommige honden hebben meer energie dan andere honden en dus ook meer beweging nodig. Dus allereerst moet je jezelf de vraag stellen, wat voor soort je wilt, een rustige familiehond of een echte werkhond met veel energie en uithoudingsvermogen.

Vervolgens als de keuze gemaakt is, moet je op zoek naar een goede fokker van dat ras. Bel er een paar op, vraag hier en daar eens na en ga ook op je gevoel af. Stel de fokker kritische vragen en als er een nestje is, ga dan eens langs om te kijken hoe de pups er bij liggen. Als je eenmaal een goede fokker hebt gevonden en de pup hebt aangeschaft, moet je naar de dierenarts om de pup te chippen en te ontwormen. Vaak heeft de fokker de pup al de eerste keer laten ontwormen bij een dierenarts toen deze bij de dieren arts was om het nest te keuren. Zorg ook voor zaken als een hondenmand, hondenspeelgoed, enz. Het aanschaffen van dergelijke zaken voordat de pup er is, kan al een hoop plezier geven.

Een andere kwestie is of je je hond gaat verzekeren of niet. Voor een bepaald bedrag per maand kun je je dier verzekeren bij een dierenverzekeraar. Uiteindelijk is dat een keuze die je zelf moet maken.
Goede voeding is ook essentieel voor het gezond houden van de hond. Er zijn diverse topmerken hondenvoer verkrijgbaar en het beste wat je eigenlijk kunt geven is vers vlees, omdat daar alles in zit wat de hond nodig heeft qua voeding.

Laat je Onaangelijnde Hond je Volgen

Een hond je onaangelijnd laten volgen is niet een gemakkelijk te bereiken doel. Het vraagt veel inzet, geduld hebben bij het oefenen en een perfecte timing. Denk daarom eerst goed na of je deze oefening werkelijk nodig hebt. Je hebt vast en zeker wel eens gezien dat een hond ook in groote drukte onaangelijnd het baasje volgt. Ook al zal je dit heel graag willen, moet je wel inzien dat er mensen zijn die bang voor honden zijn. Voor hun kan het beangstigend aanvoelen als een hond, zeker als deze groter uitvalt, onaagelijnd ziet lopen. Ook niet te onderschatten is het eveneens gevaar voor ongevallen. Ook de best opgeleide hond kan schrikken en bij het weg springen op de straat terecht komen. Nog afgezien van het feit van het gebod om honden aan de lijn te houden. Ik zal het daarom ook in geen geval aanraden om de hond onaangeleind in een voor hem vreemde buurt te laten lopen. Het maakt hierbij niet uit hoe goed de hond je gehoorzaamd. Maar er zijn genoeg andere omgevingen waar de hond wel vrij aan de voet van het baasje mag lopen. Zoals altijd zijn er vele verschillende mogelijkheden om dit doel te bereiken. Begin daarom deze oefening aan een lijn en in een omgeving zonder afleiding.

Links of rechts?
moet een hond nou links of rechts geleid worden? Er zijn maar weinig mensen die dit doen, en degene die het bewust doen kunnen je dan ook goed vertellen waarom. Het gaat over een van de achterhaalde ideen uit de honden africhting. Deze regeling komt uit de diensthonden opleiding van zo ongeveer 150 jaar geleden. De diensthonden begeleider moest namelijk zijn hond links leiden, zodat hij altijd zijn rechterhand vrij zou hebben om het wapen te grijpen. Dus als je zonder pistool gaat lopen kan je er ook voor kiezen de hond rechts te leiden. Wat dan wel bijzonder praktisch zal zijn is dat je de hond voor beide kanten een apart commando aanleert. Als je dit je hond graag wilt aan te leren is het aan te raden te beginnen met links. als de hond dit goed genoeg beheerst kan je de andere kant aanleren.