Beter leven kenmerk

‘Beter Leven’-kenmerk van de Dierenbescherming onthuld’

Minister Veerman van Landbouw heeft in Den Haag het ‘Beter Leven’-kenmerk van de Dierenbescherming onthult. Bedoeling is de consument aan de hand van een sterrensysteem duidelijk te maken in welke mate rekening is gehouden met dierenwelzijn. Het eerste product dat het kenmerk met één ster mag voeren, is de “Volwaard-kip”, sinds een week verkrijgbaar bij Coop, Jumbo, Super-Coop, Jan Linders en de XL-filialen van Albert Heijn. De Volwaard-kip heeft een beter leven gehad.

De Dierenbescherming wil een jaar proefdraaien met het kenmerk. De toekenning van de eerste ster, zoals in het geval van de Volwaard-kip, staat voor een belangrijke verbetering van dierenwelzijn ten opzichte van het welzijn van dieren afkomstig uit de bio-industrie. De eerste ster is in het nieuwe kenmerk groot afgedrukt, omdat deze staat voor een belangrijke stap in de goede richting. De overige sterren moeten nog verder concreet worden gemaakt. Vast staat wel, dat drie sterren worden toegekend aan biologische vleesproducten en vier sterren aan vleesvervangers.

Om dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren heeft de Dierenbescherming zich tot op heden vooral gericht op beïnvloeding van regelgeving. Nu de overheid praktisch alleen nog afspraken maakt in Europees verband en geen verdergaande Nederlandse wetgeving wil, valt hier weinig winst te behalen. Daarom richten wij ons meer en meer op het bedrijfsleven en de consument. Voor veel veehouders en consumenten blijkt overstappen op biologische producten een te grote stap. Het aandeel biologische kip in de supermarkt van slechts 0,1 procent is in dit verband illustratief.

De Dierenbescherming streeft nu naar ontwikkeling van “tussensegmenten”, waar de productiewijze qua dierenwelzijnsniveau ligt tussen de gangbare en de biologische veehouderij in en de prijzen iets hoger zijn dan voor gangbare producten. Hierdoor worden de producten betaalbaar voor grotere groepen consumenten. Naarmate meer consumenten en veehouders het tussensegment omarmen, verwacht de Dierenbescherming dat de normen voor dierenwelzijn deels, en uiteindelijk geheel worden opgenomen in de gangbare veehouderij en zo het minimumniveau geleidelijk stijgt.