Chip je dier

Maak van je kat geen asielzoeker! Chip je dier”. Dat is het thema van de aanstaande chipmaand in juni, van oudsher een initiatief van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Voor het eerst krijgt de chipmaand dit jaar naast de NDG ondersteuning van een groot aantal organisaties. De KNMvD, Amivedi, Dibevo, Dierenbescherming, Dier & Zorg Dierenverzekeringen, Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), Virbac, Royal Canin en CEVA zetten in juni gezamenlijk de schouders onder deze voorlichtingscampagne. De campagne krijgt ook een financiële stimulans van het ministerie van LNV.

Voor het thema “Maak van je kat geen asielzoeker” is gekozen met het oog op de aankomende vakantieperiode. In de zomermaanden vangen de asielen duizenden katten op die niet met hun eigenaar herenigd kunnen worden omdat die gewoonweg niet te vinden is. Met het aanbrengen van een chip is dat probleem voorgoed voorbij. In Nederland is echter amper een kwart van de katten gechipt (geïdentificeerd) en geregistreerd.

Ieder jaar komen er circa 47.000 katten in het asiel terecht. Slechts een klein deel (13%) weten de asielen weer terug bij de eigenaar te brengen onder andere dankzij hun chip, voor de overige dieren moet een nieuwe baas worden gezocht. Dit lukt gelukkig goed, jaarlijks wordt er voor ruim 35.000 dieren een nieuwe baas gevonden. Het werk van de asielen kan heel wat makkelijker worden gemaakt als kattenbezitters hun dier zouden chippen

Tijd dus voor een brede voorlichtingscampagne die meerdere jaren ingezet zal worden. Hiermee willen we bewustzijn ontwikkelen rondom het belang van het chippen én het registreren van (huis)katten. Streven is om dit jaar door de campagne 30.000 extra katten te chippen.